ITP Bilişim Profesyonelleri Seminerinin 9’uncusu Antalya’da Yapıldı
Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/bookmark/public_html/wp-content/themes/covernews/inc/hooks/blocks/block-post-header.php on line 43
Bilişim Profesyoneller Semineri ITP, bu yıl 9’uncu kez, 30 Ekim 2 Kasım tarihleri arasında Antalya Sirene Belek Hotel’de, Semor A.Ş. öncülüğünde düzenlendi.Kamu ve özel sektörün seçkin temsilcilerinin katılım sağladığı seminerin 2014 yılı konusu “Sosyal Medya” olarak belirlendi.
Seminerin açılışını Semor A.Ş. Yönetim Kurulu Nezih Kuleyin yaptı. Kuleyin, bu yıl 9’uncusunu yaptıkları ITP Seminerinin sektördeki 531. Etkinlikleri olduğunu söyleyerek, sürekliliği olan etkinlikler yaratma çabasında olduklarını söyledi. Kişilerin ve kurumların kendilerine ait sosyal medya verilerini yönetebilmeleri gereğine dikkat çeken Kuleyin, Bunun için de ITP Seminerinde konunun en uzman kişilerini davet ettiklerini söyledi.
Etkinlikte konuşan Bilişim Muhabirleri Derneği başkanı Musa Savaş, paylaşımlarını doğrudan sosyal medya sitelerinden yapmadığını, kendi kişisel sitesinden ve alıntı görsel kullanmadan yapmaya özen gösterdiğini söyledi. Sosyal medyada interaktiviteye, sosyal medya tartışmalarına dahil olmamaya çalıştığını belirten Savaş, sosyal medyada yayınlanan içeriğin oraya hediye edildiğinin bilinmesi gereğine dikkat çekti.
Sektör Çalışanları Büyümeye Hazırlıklı Olmalı
9 yıldır etkinliğin ana sponsoru olan Intel adına konuşan Kamu Sektöründen Sorumlu İş Geliştirme Müdürü Hişan Advan, pazarlama aktivitelerinin sosyal medyaya kaydığını, 2015 itibariyle bu büyümenin sonucu olarak ihtiyaçların daha da artacağının öngörüldüğünü ve sektörü çalışanlarının buna hazır olması gerektiğini söyledi. Bu nedenle Intel’in depolama, network ve güvenlik sistemlerine de yatırım yaptığına dikkat çeken Advan, İstanbul’da açtıkları Dünya’ya teknoloji ihraç edebilmeleri için teknokentte çok ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını belirtti. Advan, Türkler olarak sosyal medyayı kullanırken tükettiğimizi belirterek alınması gereken önlemlere dikkat çekti.
“Geleneksel Medyanın Sosyal Medya Karşısındaki Durumu” hakkında konuşan Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, sosyal medyanın içine doğan çocuklar karşısında sonradan adapte olan dijital göçmenlerin aksanlarından hiç bir zaman kurtulamadığını belirtti. Karadağ, sosyal medyanın birbirine anlatmak üzerine kurulduğunu söyledi. Bilgi kirliliğine sosyal medyada olduğu kadar geleneksel medyada da rastlandığına dikkat çeken Karadağ, geleneksel medya ile sosyal medyanın giderek benzeşmesi yönündeki sürece girildiğini söyledi.
Kullanıcılar Tek Buluta Kilitlenmemeli
“Sosyal Medya üzerinden Clouda Bakış” konulu konuşmaları ile Intel Bulut mimarı Bora Taşer ve PlusClouds Ceo’su Barış Bulut, firmaların artık yeni ürünlerinin dönüşlerini sosyal medyadan takip ettiğini, artan kullanıcı ve cihaz sayısının beraberinde veri yapısı değişikliğini getireceğini, IT yöneticilerinin ellerindeki imkanlarla bu yükü taşıyamadıklarını söyledi. Konuşmacılar, bu bulut tüketicisi için servis sağlayıcılar arasında transferin çok rahat sağlanması gereğine dikkat çekerek, tek buluta kilitleme sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Bulut sisteminde, hızın ve kullanıcının cihazına göre içeriğin ayarlanmasının çok önemli olduğunu belirten konuşmacılar, bulut sistemindeki içeriğin mutlaka kullanıcının kendi sisteminde de depolanması gerektiğini söyledi.
Verilerimizi Kendi Ülkemizde Tutmalıyız
“Big Data Verisi Olarak sosyal Medya” konusunda konuşan Türk Telekom Genel Müdür Danışmanı Paşa Yaşar, veri depolayan, veri işleyen firmaların ülkemizde ilerlemesi durumunda gelişmiş ülkeler düzeyine yaklaşabileceğimizi söyledi. Yaşar, firmalar verileri ne kadar ulaşılabilir ve kullanılabilir tutarsa yeni dünya üzerinde o kadar yer bulabileceklerini söyledi. Dünyada en az veri tutan ülkeler arasında olduğumuza dikkat çeken Yaşar, bu verilerin de yüzde 60’ını yurtdışında tuttuğumuzu söyledi. Yaşar, Türk vatandaşlarına ait verilerin Türkiye’de tutulması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Avea Kurumsal Pazarlama Direktörü Hasan Başol, etkinlikte “GSM Sektöründe Sosyal Medya” konusuns değindi. Sosyal medyada markaların kendisini konuşturmasının, konuşulur olmasının çok değerli olduğunu söyledi. Her sosyal medya mecrasının kendine özgü dili olduğuna dikkat çeken Başol, firmaların bu dili bilmeleri gerektiğini belirtti.
Kurumsal Ağlar Bilgi Bankası Görevi Görüyor
Argosia’dan Tansel Kulaksız, “İş Ortamında Kurumsal Ağlar ile Ekip Yönetimi ve Sosyal Medya1 anlattığı konuşmasında, 2007 yılından itibaren mobil iç iletişime geçtiklerini, bu sistemin kurumsal imajı arttırdığını, kurumsal kültürü geliştirdiğini ve kurum içi yeteneklerin keşfine imkan sağladığını söyledi. Kulaksız, kurumların zamanla kendi sosyal ağlarını kurma ihtiyaçları doğduğunu, kurum içi sistemde, kullanıcıların kurumsal geçmişini görebildiğini, ağdan ekspertiz hizmeti alabildiklerini, bilgi bankası gibi görev de gördüğünü, motivasyon ve innovasyon sağladığını belirtti. Kurum içindeki paylaşım ağlarının çalışanların sosyal medya sitelerini kulllanımını da azalttığına dikkat çeken kulaksız, kurum içi sistemlerde 160 bin kullanıcıları olduğunu söyledi.
TSE Yazılım Test ve Belgelendirme Daire Başkanı Mariye Umay Akkaya, TSE olarak yazılım test hizmetlerinden ve siber güvenlik eylem planından bahsetti. Verdikleri beyaz şapkalı hacker eğitimlerine katılım için bazı kriterler aradıklarını söyleyen Akkaya, amaçlarının iyiniyetli sızma testi uzmanları yetiştirmek olduğunu ve eğitim belgesi verecekleri kişilerden elde ettikleri bilgileri kötüye kullanmayacaklarına ilişkin taahhütnameler aldıklarını belirtti.
Yeni hayat Koordinatörü Murat Şermet, “Hangi Sosyal Medya” konulu konuşmasında, dünyada 1 milyar web sitesi olduğuna ve unutulma hakkına dikkat çekerek, bu hakkın insan hakları tanımı içinde Avrupa Birliğinde kabul edilmek üzere olduğunu söyledi.
Herkes Kendi Sosyal Medya Kurallarını Oluşturmalı
Etkinliğin ikinci günü konuşan UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Dr. Faik Uyanık, “Sosyal Medya ve siz: kurgu, mahremiyet, izlenme, örgütlenme” başlıklı konulmasında, sosyal medyanın varolan eğilimlerimizi kötüklediğini, sosyal normlar ve mahremiyet anlayışının değişimini hızlandırdığını söyledi. Her bireyin kendi sosyal medya kurallarını oluşturması gerekliliğine dikkat çeken Uyanık, yeni bir etik koda ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Uyanık, örgütlenmenin önünde ciddi engellerin olduğu toplumlar için örneğin facebookta grup açma özgürlüğünün büyük önem taşıdını söyleyerek, sosyal ağların insanların bilinçaltındaki çocuğa hitap ettiğini anlattı.
İşe Alımlarda Sosyal Medya Hesapları İnceleniyor
Posta Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serkut Bozkurt, “sosyal medyanın nasıl yönetilmesi gerektiğine” değinerek, sosyal medyanın insan kaynaklarında işe alımlarda çok önemli rol oynadığını, işe alınacak adayların sosyal medya hesaplarının da değerlendirmeye tabi tutulduğunu söyledi. Firmaların iletişim merkezlerine ulaşım 10-15 dakikayken, sosyal medyadan ulaştığınızda 5 dakikada geri dönüş aldığınıza dikkat çeken Bozkurt, habercilerin bile magazin haber fotoğraflarının %90’ını artık sosyal medyadan almaya başladığını belirtti.
Turk Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri A.Ş. adına Sosyal Medya uygulamalarında elektronik para kullanımı hakkında konuşan Genel Müdür Betül Özer de, Türkiye’nin ilk elektronik para kuruluşu olduklarını, şirket olarak 300.000 civarında ön ödemeli kart arzettiklerini, barokart, adalet kart, kolej kart gibi bir çok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Sosyal medya uygulamalarının finansal kuruluşlar için de önem arzettiğine dikkat çeken Özer, marka algısının ön plana çıkmasını sağlayan bir platform olan sosyal medya adına finans sektörünün de yeni ürünlere ihtiyaç duyduğuna değindi.
Sosyal Medyada Paylaşılan İçeriklere Dikkat Edilmeli
Sosyal Medyada İşlenen Suçlar konusunda konuşan Eralp Danışmanlık Hukuk Danışmanı Avukat Özgür Eralp, sosyal medya paylaşımlarında suç teşkil eden içeriklere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle gençlerin bilmeyerek suç teşkil eden paylaşımlarda bulunduğunu hatırlatan Eralp, mevzuatın bu anlamda iyi irdelenmesi gerektiğini belirtti.
Sosyal Medyaya Giriş Kolay Çıkış Zor
Türk Patent Enstitüsü adına Sosyal Medyada Markalaşmak ve Markanın Korunması konusunda konuşan Marka Uzmanı Duygu Çampınarı, marka başvurusunda Avrupa’da 1, Dünya’da 6’ncı sırada olduğumuzu, ancak tescil edilen markaları kullanma oranının düşük olduğunu söyledi. Sosyal medyanın farkındalık yaratmak için birebir olduğunu belirten Çampınarı, zaman zaman faydalı olmayabileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Çampınarı, sosyal medyaya girişin kolay çıkışın zor olduğuna dikkat çekti ve zaman zaman markaların sosyal medyada korumasız kalabildiğini ve kontrol edilemez hale gelebileceğine dikkat çekti. Çampınarı, sosyal medadaki markaların genel hükümler ile korunduğunu söyledikten sonra ihlal halinde dava açmadan önce ihlalin yapıldığı web sitelerine başvurmanın faydalı olabileceğini de hatırlattı.