Bir Beyaz Yaka Rüyası: Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/bookmark/public_html/wp-content/themes/covernews/inc/hooks/blocks/block-post-header.php on line 43
Bir Beyaz Yaka Rüyası: Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Sabah daha hava aydınlanmadan uyandınız, ütülü jilet gibi takımlarınızı giydiniz ve yola koyuldunuz. Plaza jargonunun hakim olduğu iş yerinizde akşama kadar beyaz ofis ışığı altında stresli koşturmaca içinde bir an için kendinizi tropik bir adada, istediğiniz saatte yatıp kalkarken, parmak arası terlik ve şortla makyajsız, kuralsız düşlediniz.
Arkadaşınız Ali, beş senedir dünyayı geziyor. Instagramda fenomen oldu, hatta gezilerini bir blog haline getirdi, onbinlerce takipçi edindi. Hayır her şey iyi güzel de bu Ali çalışmadan nasıl geziyor, nereden geliyor bu değirmenin suyu?
Kafanızda binlerce soru ile çalışmaya dalmışken akşam olmuş, bugünlük de fazla mesainizi yapmışsınız artık eve gitme zamanı. Ama gitmeden en yakın AVM’ye uğramanız ve sizi klas gösterecek ünlü mağazalardan bir kaç kıyafet almanız gerekiyor. Ne de olsa her gün başka kıyafet giyiyorsunuz ve ne kadar eşyanız olsa da giysileriniz hiç bir zaman yeterli değil! Eşyalar ve tüketim ile çevrili döngüye biraz daha katkı yaptınız ve AVM’de maaşınızın yarısını bıraktınız , geçici mutluluk yaşadınız şimdi eve gidip uyuyun ve ertesi gün yine güneş ışığı görmeden çalışmaya devam!
Bu döngüyü değiştirmek istiyorsanız gelin buraya kulak verin size arkadaşınızın Ali’nin sırlarını dökeceğiz.
Dijital Göçebe Nasıl Olunur?
Evet açıklıyoruz. Arkadaşınız Ali bir dijital göçebe! Siz onu hep gezerken görüyorsunuz ama o bir yandan işini yapıp para kazanıyor. Böylelikle dünyayı gezmeye devam edebiliyor. İstediği saatte uyanıyor, istediği saatte yatıyor. Bir lokasyondan sıkıldı mı, hoop yenisine geçiyor. Hem yeni kültürler görüyor, hem de yaşamını rutinlere sıkıştırmıyor. Peki siz nasıl dijital göçebe olabilirsiniz?
Giderlerinizi Azaltın, Borçlarınızı Kapatın, Para Biriktirin ve Fazlalıklarınızdan Kurtulun
Dijital Göçebe olabilmek için önce size yük getiren rutin ödemelerinizden kurtulmanız gerekiyor. Bunun için düzenli ödediğiniz ne varsa önünüze çıkarın ve bunları radikal bir şekilde eleyin. Siz başka ülkelerde gezerken, bir yandan bir yerlerde işleyen spor salonu üyeliğiniz, kullanmadığınız TV paketi üyelikleri, faturalar, vergiler olsun istemeyeceksiniz. Kısacası, yanınızda götüremeyeceğiniz her şeyle ekonomik bağlantınızı kesin.
Arabanız varsa satın ve iyi bir getiri ile parasını değerlendirmeye koyun. Eviniz kiraysa, eşyalarınızı depoya koyun ya da satın. Emin olun ki dünyayı gezerken eşyaların ne kadar gereksiz olduğunu anlayacaksınız ve döndüğünüzde depodaki o eşyaların büyük çoğunluğuna dahi ihtiyaç duymayacaksınız.
Dijital Göçebe olmak için zengin olmanıza ya da paranız olmasına gerek yok. Ancak, yaşayabileceğiniz zorluklara karşı ufak da olsa bir miktar paranız olmasında fayda var. Bu nedenle gitmeyi planlamadan önce kendinize bir birikim hedefi koyun ve bir süre zorunlu giderler haricinde para harcamadan birikim yapmaya çalışın. Ama sakın unutmayın! Dijital göçebelik birikmiş parayı harcamak değil, para kazanarak gezebilmektir.
2. Yeteneklerinizi Belirleyin
Dijital Göçebe olmak için bilgisayardan anlamanız, program yazmanız, dijital pazarlama bilmeniz gerekmiyor. Dijital göçebe olmak için tek ihtiyacınız olan şey yaratıcılık. Ülke gezerken yapabileceğiniz onlarca iş karşınıza çıkacak, sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış. Gitmeden önce oturun ve neler yapabileceklerinizi listeleyin. Yeteneklerinize göre neler yapabileceğinizi ve ne kadar gelir elde edebileceğinizi tahmini olarak belirleyin. Yolda sürprizlerle karşılaşmak istemezsiniz.
www.upwork.com gibi freelancer platformlarında hem insanların neler yaptığına bakabilirsiniz, hem de kendinize iş olanakları yaratabilirsiniz. Blog yazma, online dil dersi verme, çeviri yapma, danışmanlık, programcılık, sosyal medya yöneticiliği, fotoğrafçılık gibi bir çok iş yapabilirsiniz.
Ayrıca, gittiğiniz yerlerde part time ve süreli olarak çalışabileceğiniz iş yerleri bulmak için internetteki sayısız web sitesinden yararlanabilirsiniz.
3. Lokasyona Karar Verin
Herşey tamam. Şimdi nereye gideceğinize karar verme zamanı. Bunun için kalacağınız yerlerin ve yeme-içmenin size maliyetini çıkarmanız gerekiyor. Dijital göçebe olmanın sırrı bütçede. Eğer bütçenizi doğru belirlemez ve sizin içn uygun olmayan maliyetlerdeki lokasyonlara yönelirseniz göçebelik maceranız kısa sürebilir. Bu yüzden en azından nasıl yaşayacağınıza dair tecrübe sahibi olana kadar ucuz lokasyonlar tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.
Bunun şön Nomad List ve Momondo gibi siteler, size gideceğiniz yerin güvenliği, yaşam kalitesi gibi detaylarla ilgili bilgi sağlayabilir.
4. İhtimallerinizi Belirleyin.
Dijital Göçebe her ne kadar “kafama estiğini yaparım” imajı verse de planlama yapmadan devam ettirmek mümkün değil.
Kaç sene bu şekilde yaşamak istiyorsunuz, 1 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık planlarınız neler? Bunlar için nasıl hareket etmeniz gerekli?
Dijital göçebelik yolunda gitmezse mutlaka bir B Planı yapmış olmalısınız. Sağlığınız, aileniz ya da başka bir konu ile ilgili problem yaşamanız durumu için de bir acil durum planınız ve bu planı uygulamaya koyacak imkanınız hazır olmalı.
5. Dijital Göçebelerle iletişime Geçin
En güzeli başka dijital göçebelerin tecrübelerinden faydalanmak ve onlarla bilgi alışverişinde bulunmak. Son zamanlarda Dijital Göçebeler en çok Buenos Aires, Budapeşte, Chiang Mai, Bali ve Pattaya gibi bölgeleri tercih ediyorlar.
Couch Surfing hem kalacak yer bulmak hem de dijital göçebelerle tanışmak en uygun platform. Türk dijital göçebelerin fikirlerinden faydalanmak isterseniz de Zeynep Gabralı ‘nın youtube kanalına göz atabilirsiniz.
Yolunuz açık olsun!