29 Mayıs Dijital Medya Konferansı: Emin Aydın ile İnternet Haberciliği Üzerine
29 Mayıs Dijital Medya Konferansı: Emin Aydın ile İnternet Haberciliği Üzerine
Emin Aydın, Ben TV’nin yönetim kurulu başkanı ve aynı zamanda Türk İnternet Medyası Birliği’nin kurucularından biri olarak, dijital medya ve internet haberciliği konularında önemli fikirler paylaştı.
İnternet Haberciliği: Mecra Değişiyor, Habercilik Aynı Kalıyor
Emin Aydın’a göre, “İnternet haberciliği” diye bir kavram yok, sadece habercilik var. İnternetin yalnızca bir mecra olduğunu belirterek, “Eskiden sözlü anlatım vardı, sonra yazılı anlatım başladı. Matbaa vardı. İnternet de bir mecra. Habercilik, bu mecra üzerinden yapılabilir; televizyonda, radyoda veya kağıtta da yayınlanabilir. İnternet, günümüzde kitleye en hızlı ve en etkili ulaşma aracıdır,” dedi.
Aydın, dijital medya ve geleneksel medya arasındaki ayrımı da reddederek, habercilik etiğinin ve değerlerinin her iki platformda da korunması gerektiğini vurguladı. Ona göre, dijital fırsatları yakalarken geleneksel medya ahlakından ve teamüllerinden kopmamak çok önemli.
Dijital Medyanın Getirdiği Sorunlar: Dezenformasyon
Aydın, dijital mecraların en büyük sorunlarından birinin dezenformasyon olduğunu belirtti. Yanlış bilginin hızla yayılması, internetin en büyük sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak toplumun bu konuda giderek daha bilinçli hale geldiğini dile getiren Aydın, “İnsanlar artık bilgiyi tek bir mecradan almıyorlar. Bir haber gördüklerinde doğru olup olmadığını teyit etmek için başka kaynaklara bakıyorlar,” diye ekledi.
Ayrıca, sosyal medyanın, özellikle Twitter‘ın, dezenformasyonun en yoğun yaşandığı platformlardan biri olduğunu belirtti. Ancak Aydın, insanların bu mecralarda gördükleri her şeye hemen inanmadıklarını ve teyit mekanizmalarını kullanmaya başladıklarını da vurguladı.
Habercilikte Etik Kurallar
Emin Aydın, habercilik ve yayıncılıkta en önemli etik kurallardan biri olarak basın meslek ilkelerine işaret etti. “Basın meslek ilkelerinin bir maddesi var, çok seviyorum: ‘Öncelikle değerlendirme mercii kendi vicdanındır’ der. Bu madde benim için her şeye referans niteliğindedir,” diyerek, haberciliğin temeli olan vicdan ve etik değerlere bağlı kalmanın önemini vurguladı.
“Bu çekimde röportaj yapılan kişiler, ürün ve hizmetler veya markalar yönünden ücretli ortaklık veya sponsorlu içerik yoktur. Ancak, içeriklerde marka, ürün ve hizmet adı geçmesi halinde Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği uyarınca reklam olarak değerlendirilebilecek içerikler olabilir. Bu konu ile ilgili LEGALTALKS bir ücret, ortaklık ya da menfaat elde etmemiştir. #reklam”