25/03/2026

TBD 42. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara’da gerçekleşti: “Dijital dönüşüm sonrasını konuşmaya başladık”

kare-1_kenan-altinsaat

TBD 42. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara’da gerçekleşti: “Dijital dönüşüm sonrasını konuşmaya başladık”

5–6 Şubat 2026 tarihlerinde Ankara Meyra Palace Hotel’de düzenlenen Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 42. Ulusal Bilişim Kurultayı, “Dijital Dönüşüm Sonrası: Dijital Egemenlik ve Sürdürülebilirlik” ana temasıyla kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. TBD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Nurhan Altınsaat, etkinlik kapsamında yapılan röportajda kurultayın çıktılarının karar vericilere sunulacağını belirtti.

Türkiye’nin bilişim gündeminin önemli buluşmalarından biri olan TBD 42. Ulusal Bilişim Kurultayı, 5–6 Şubat 2026’da Ankara’da gerçekleştirildi. Kurultay, bu yıl “dijital dönüşüm” başlığını bir adım ileri taşıyarak “dijital dönüşüm sonrası” perspektifine odaklandı.

Kurultay kapsamında Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Nurhan Altınsaat, yapılan oturumların çok katmanlı bir içerikle tamamlandığını vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

10 ayrı konuda paneller, söyleşiler, kapalı vizyon oturumları ve TEDİX konuşmaları gibi çeşitli yöntemlerle oturumlarımızı tamamlamak üzereyiz. Temamız dijital dönüşüm sonrası egemenlik ve sürdürülebilirlik idi.”

Gündem: Nadir toprak elementlerinden sağlığa, iklimden girişimciliğe

Altınsaat, kurultayın geniş bir gündemle tasarlandığını ifade ederek, “nadir toprak elementlerinden iklim zirvesine; dönüşüm sonrası spordan sağlığa, işletmelerde uygulamalara; kadın, genç ve girişimcilik başlıklarına kadar her konuyu uzman paydaşlarla tartıştık” dedi.

Dört ayaklı katılım: Kamu, özel sektör, akademi ve STK’lar

Kurultayın öne çıkan yönlerinden birinin, paydaş çeşitliliği olduğuna dikkat çeken Altınsaat, klasik “kamu–özel sektör–akademi” yaklaşımına sivil toplumun da güçlü biçimde eklendiğini belirtti:

“Biz genelde kamu, özel sektör, akademi deriz. Buna 4. ayağı STK’yı da ekledik. Her biriyle aynı platformda bulunduk, ortak akıl ürettik.”

Altınsaat ayrıca bilişim alanı içinden ve dışından yaklaşık 20’ye yakın STK’nın konuşmacı ve katılımcı olarak kurultayda yer almasının kendilerini özellikle memnun ettiğini söyledi.

“Karar vericilere sunulacak sonuç bildirgesi hazırlandı”

Kurultayın somut çıktıları konusunda da bilgi veren Altınsaat, etkinlik sonunda kapsamlı bir raporlama yapıldığını ifade ederek, “Karar vericilere çok güzel bir sonuç bildirgesi hazırladık. Hepsine sunacağız” dedi.

TBD 42. Ulusal Bilişim Kurultayı, dijital egemenlik ve sürdürülebilirlik ekseninde çok paydaşlı tartışmalarla tamamlanırken; oluşturulan sonuç bildirgesinin önümüzdeki dönemde politika ve uygulama süreçlerine katkı sunması hedefleniyor.

About The Author